Ο Σύλλογος Απανταχού Πελετιωτών «Οι Άγιοι Απόστολοι» στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων διοργανώνει ομιλία με θέμα: Η Ιστορία του Συλλόγου Δημομαριωτών Αμερικής «Αθηνά» την Τρίτη 16 Αυγούστου και ώρα 19:00 στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού Αγίων Αποστόλων.

Ο ομογενειακός Σύλλογος «Αθηνά» συστάθηκε το 1909 στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής από καταγόμενους των Κοινοτήτων του τέως Δήμου Μαριού (Αμυγδαλιά, Κουνουπιά, Μαρί, Πελετά, Πηγάδι, Πούλιθρα, Πυργούδι και Χούνη) και αποτελεί το παλαιότερο εν δράσει ελληνικό Σωματείο στην περιοχή. Εκτός από τη διατήρηση των φιλικών σχέσεων μεταξύ των μεταναστευσάντων, ο Σύλλογος επιτέλεσε ένα ευρύ κοινωφελές έργο, τα αποτελέσματα του οποίου είναι ακόμη ορατά έως τις ημέρες μας περιλαμβάνοντας την κατασκευή διδακτηρίων, τη βελτίωση του οδικού δικτύου και την εν γένει χρηματοδότηση έργων υποδομής στις Κοινότητες του τέως Δήμου Μαριού. Η ομιλία έχει ως στόχο τη γνωριμία όλων των κατοίκων των Κοινοτήτων τέως Δήμου Μαριού με το ιστορικό Σωματείο που στην εκατονταετή και πλέον παρουσία του έχει να επιδείξει ένα πλούσιο και αξιόλογο έργο που συνέβαλε τα μέγιστα στην καλυτέρευση και βελτίωση της ζωής των κατοίκων των χωριών μας. Καθ' όλη τη διάρκεια της ομιλίας θα προβάλλεται σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό του.

 

Τέλος, μετά το πέρας της ομιλίας, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Ο τόπος μου: από το τότε... στο τώρα» που επιμελήθηκαν οι μαθητές και η δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Πελετών κα. Κωνσταντίνα Καθαροπούλου. Με τη βοήθεια της δασκάλας τους, οι μαθητές του χωριού επισκέφθηκαν επαγγελματίες της περιοχής, οι οποίοι παρά τη φθορά του χρόνου, συνεχίζουν να ασχολούνται με μεράκι και αγάπη σε εργασίες που η σύγχρονη τεχνολογία τείνει να περιορίσει.