Το Δημοτικό Σχολείο Πελετών αποτελεί ένα από τα πιο επιβλητικά αρχιτεκτονικά κτίσματα, φιλοξενώντας, καλλιεργώντας και στεγάζοντας για ενενήντα χρόνια το πνεύμα μάθησης του χωριού. Κατασκευασμένο την τρίτη δεκαετία του 20ου αιώνα, το διδασκαλείο αντικατέστησε το προγενέστερό του εξαιτίας της αύξησης του μαθητικού πληθυσμού του χωριού, αλλά και της επιτακτικής ανάγκης οικοδόμησης ενός νέου κτιρίου που θα ανταποκρινόταν καλύτερα στα νέα προτάγματα στον τομέα της εκπαίδευσης και της παιδαγωγικής.

  • Το ανεγερθέν εν έτει 1928 Δημοτικό Σχολείο Πελετών.

Χάρη στην κοινή και οργανωμένη προσπάθεια των κοινοτικών αρχών, της τότε δασκάλας του χωριού, Δέσποινας Ρουμελιώτη, των κατοίκων του χωριού αλλά και των ομογενών της Αμερικής που δραστηριοποιούνταν με τον κοινοφελή Σύλλογο Δημομαριωτών «Αθηνά» συγκεντρώθηκαν οι απαραίτητοι πόροι και αναγέρθηκε το περίλαμπρο αυτό κτίριο, που αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά οικοδομήματα των Πελετών. Η εσωτερική κατανομή των χώρων του Σχολείου είναι απλή και λειτουργική. Έτσι, εισερχόμενος από την κύρια είσοδο, ο επισκέπτης βρίσκεται σε έναν επιμήκη οριζόντιο διάδρομο. Η αριστερή πλευρά του διαδρόμου οδηγεί στο γραφείο του δασκάλου, ενώ η δεξιά πλευρά οδηγεί στις νεόδμητες τουαλέτες.

Ενώπιον της κεντρικής εισόδου ανοίγονται τρεις ψηλοτάβανες αίθουσες, οι οποίες χρησιμοποιούνταν για την τέλεση των μαθημάτων. Στο πέρασμα του χρόνου, ο χώρος των τριών αιθουσών έχει υποστεί επάλληλες τροποποιήσεις, ώστε εκσυγχρονίζεται και να ανταποκρίνεται καλύτερα στις εκάστοτε νέες εκπαιδευτικές ανάγκες. Πλάι στο Δημοτικό Σχολείο οικοδομήθηκε η οικία του δασκάλου, διαθέτοντας τρία δωμάτια και ένα μικρό αποθηκευτικό χώρο. Στην πίσω πλευρά απλώνεται η αυλή του Δημοτικού Σχολείου, η οποία περιβάλλεται από υπερυψωμένο πέτρινο μαντρότοιχο, στρωμένη με ψιλό χαλίκι, όπου κανείς μπορεί να δει την παλιά μπασκέτα. Περιμετρικά είναι φυτεμένα αειθαλή πεύκα που χρονολογούνται από την εποχή οικοδόμησης του διδακτηρίου, όταν και φυτεύτηκαν από τους τότε μαθητές του χωριού.  
  • Ο προαύλιος χώρος του Δημοτικού Σχολείου στην οπίσθια πλευρά του διδασκαλίου.