Υπέροχα φυσικά τοπία αλλά και τεχνητά αρχιτεκτονήματα, προϊόντα της παρέμβασης του ανθρώπου, συνθέτουν ένα γραφικό και συνάμα ειδυλλιακό χώρο, μέσα στον οποίο απλώνεται το χωριό των Πελετών. Το βλέμμα μαγνητίζεται και αφήνεται να ενατενίζει τα δημόσια κτήρια, τις οικίες και το φυσικό κάλλος του τοπίου, κάθε τι από τα οποία μαρτυρά τη δική του ξεχωριστή ιστορία.

 

Οι αρχοντικές λιθόκτιστες οικίες με τις υψηλές καμάρες που έχουν κατασκευαστεί με τέχνη και μεράκι από τους ξακουστούς τοπικούς κτίστες προσδίδουν ένα ξεχωριστό χαρακτήρα στο τοπίο, ενώ κτήρια όπως το Δημοτικό Σχολείο και ο επιβλητικός ναός των Αγίων Αποστόλων αποτελούν σημάδια του απόγειου της υψηλής αρχιτεκτονικής με τη χρήση της πέτρας ως πρώτης ύλης για την οικοδομία. Ακολούθως, ο πέτρινος μύλος που στέκει αγέρωχος, παρά τα εμφανή σημάδια του χρόνου επάνω του, παραπέμπει σε μία παλαιότερη εποχή δυσκολιών αλλά και ξεγνοιασιάς, όταν οι αγροτικές ασχολίες κυριαρχούσαν στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων που ως επί των πλείστων εξασφάλιζαν τα προς το ζην από τη μητέρα γη.

 

Όσον αφορά τα φυσικά τοπία, το καταπράσινο που κυριαρχεί πέριξ του χωριού σε συνδυασμό με τα μονοπάτια που οδηγούν σε μοναδικά ξωκλήσια αναζωογονούν και συμπαρασύρουν τους επισκέπτες απομακρύνοντάς τους από τις έγνοιες και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Τέλος, αναμφισβήτητα, η περίφημη «Καταβόθρα» των Πελετών αποτελεί το κατεξοχήν φυσικό δημιούργημα που εντυπωσιάζει.