Η ανάπτυξη των οικονομικών δραστηριοτήτων των κατοίκων οδήγησε στη δημιουργία καταστημάτων τα οποία εξυπηρετούσαν και εξυπηρετούν έως τις μέρες μας τις ανάγκες των επισκεπτών των Πελετών. Πρόκειται για καταστήματα που συντηρούνται από τη θέληση, το μεράκι και την αγάπη των ανθρώπων γι' αυτό που κάνουν.

 

Η γεωγραφική θέση του χωριού βοήθησε σημαντικά στην ανάπτυξη σημαίνουσας εμπορικής δραστηριότητας. Ως αποτέλεσμα, τα Πελετά αναδείχθηκαν σταδιακά σε κεφαλοχώρι της περιοχής συνδέοντας τα ορεινά χωριά του Πάρνωνα τόσο στην Αρκαδία όσο και στη Λακωνία. Στο χωριό λειτουργούσε αστυνομικό τμήμα, ενώ παράλληλα λειτουργούσε μία σειρά εμπορικών καταστημάτων όπως ραφεία, τσαγκαράδικα, σιδεράδικα, φαρμακείο, ταβέρνες, παντοπωλεία, καφενεία, μανάβικα και σαγματοποιεία. Χάρη στους αγωγιάτες, τα προϊόντα που παράγονταν στα Πελετά ταξίδευαν από το λιμάνι της Πλάκας στο κλεινόν άστυ, ενώ παράλληλα τροφοδοτούσαν και τις αγορές των παρακείμενων περιοχών.

 

Στις μέρες μας παρατηρείται ακόμη αξιέπαινη οικονομική δραστηριότητα στο χωριό από τους μόνιμους κατοίκους. Η πληθώρα των εμπορικών καταστημάτων που συναντάτο στο παρελθόν μπορεί να έχει εκλείψει πλέον, ωστόσο μία σειρά μαγαζιών, όπως παντοπωλεία, καφενεία, ταβέρνες, μπαρ και ξενώνας καθιστούν ευχερή και ευχάριστη τη διαμονή τόσο των μόνιμων κατοίκων όσο και των επισκεπτών του χωριού.